Hva er det beste fettet for kuleledd?
Hva er det beste fettet for kuleledd?
Anonim

Hvis kuleleddene knirker under bevegelse, er dette ofte forårsaket av manglende eller mangel på smøring under støvfanget til dette svingleddet. Dette skjer på grunn av brudd på støvbæreren. I sjeldne tilfeller legges en utilstrekkelig mengde smøremiddel i produksjonen. For at kuleleddene og styrespissene skal gå hele livet, må de på service. Nybegynnere bileiere vet ofte ikke hvordan de skal overvåke chassiset, og hva slags fett for kulelager som trengs. I dag skal vi prøve å svare på dette spørsmålet.

Må kuleledd og styrespisser smøres?

Det er en oppfatning at det var nødvendig å behandle disse forbindelsene tidligere i dagene til de klassiske modellene av VAZ-er, Moskviches og annen bilindustri fra USSR, men nå er dette ikke nødvendig. For å finne ut om disse delene trenger service, må du forstå hvordan kuleledd fungerer.

Enheten kan være annerledes. Men i designet er det alltid et kuleledd og en finger. Sokkelen brukes som hengselstopper. Ovenfra er støtten dekket med støvknapp.

Under drift skifter hengslet hele tiden ogbeveger seg. Dette bidrar til akselerert slitasje. Under drift produseres smøremiddel. Og hvis bilen står lenge, kan smøremidlet tørke ut. I tillegg, hvis det ikke er fett for kulelager i rommet mellom bunnen av enheten og støvelen, vil det dannes smuss der. Det akselererer ikke bare slitasjen, men forårsaker også utilfredsstillende drift av hengslet. Hvis det dukker opp støt og knirk i kuleleddene, er dette en alarm.

For ikke å utsette kuleleddmekanismen for akselerert slitasje, er det nødvendig å drive smøremiddel inn i det ledige rommet under støvfjæren. Men du må også vite hva slags smøremiddel du skal bruke til kuleleddene for at disse enhetene skal fungere så lenge som mulig.

Når skal kuleledd og strekkstagender maskineres?

Kuleleddet er smurt på fabrikk før montering på bilen. Men hvis vi snakker om innenlandsbiler, er ikke dette kravet alltid oppfylt. I tillegg, under driften av bilen, skifter hengslet hele tiden. Følgelig forbrukes smøremidlet konstant. Derfor er det nødvendig å behandle noden konstant, med visse intervaller. Men hvordan vet du når du trenger nytt kuleleddfett?

beste kuleleddssmøring
beste kuleleddssmøring

Alle problemer knyttet til kuleledd, selv i de tidlige stadiene, kan lett identifiseres "på øret". Men med alvorlige problemer kan moderne diagnostikk hjelpe. Det første signalet som indikerer at smøremiddelet har utviklet seg er knirking og banking under bevegelsen av bilen. Hvis disse lydene kommer fra demsteder hvor kulelagrene er installert, så sjekkes disse nodene først. Hvis det ikke er noe alvorlig tilbakeslag i hengslet, vil regelmessig vedlikehold av elementet bidra til å forlenge levetiden til elementet.

Tegn på kuleleddsvikt

At smøremiddelet til kulelagrene har utviklet seg kan kjennes igjen på slag ved kjøring over ujevnheter. Dessuten, hvis du trenger å smøre styrespissene, kan du høre et knirking når du dreier på rattet.

hva slags fett som skal brukes til kuleledd
hva slags fett som skal brukes til kuleledd

Han snakker kanskje om behovet for å skifte fett i kuleleddene. Hvis bilen ikke holder en rett linje og hjulene hele tiden vingler, tyder dette også på slitte kuleledd. Også gummi som slites ujevnt indikerer brudd eller slitasje.

Hva skal man smøre?

Og nå hører nybegynnere av bileieren karakteristiske knirking og forstår at det er på tide å utføre service på kulen og styrespissene. Men siden nybegynnere ikke har mye erfaring, er de bekymret for spørsmålet om hva slags smøremiddel som trengs for kuleledd og styrespisser.

hva er det beste fettet for kuleledd
hva er det beste fettet for kuleledd

La oss prøve å svare på dette spørsmålet. Ofte brukes litiumbaserte smøremidler til slike svingledd. Disse sammensetningene tåler de høye belastningene som hengslet opplever under drift. Du må også kunne velge riktig produkt.

Hva er spesielt med litiumfett?

Litiumbaserte materialer er sammensetningen stoffer som stammer fra petroleumsoljer. Under produksjonsprosessen blir oljer tykkere ved tilsetninglitiumsåpe. Dette gjør det mulig å oppnå ønsket konsistens. Samtidig har petroleumsoljer i kombinasjon med fettsyrer i litiumsåpe også en ekstra konserverende effekt. Bileiere bruker i praksis flere typer smøremidler på dette grunnlaget. De skiller seg fra hverandre i prosentandelen olje og litiumsåpe, samt innholdet av ulike tilsetningsstoffer. Vel, la oss se på dem mer detaljert.

Litol-24

Dette er det vanligste kuleledd- og styrefettet blant bileiere. Og det er flere grunner til dette. Den første grunnen er at dette smøremiddelet fungerer i et større temperaturområde, noe som gjør det mulig å bruke Litol i alle klimasoner

fett for kuleledd og styring
fett for kuleledd og styring

På grunn av tilstedeværelsen av stabiliserende tilsetningsstoffer, kan dette fettet fungere i tilstrekkelig lang tid. Sammensetningen beskytter pålitelig metallgnidningsdeler mot negative ødeleggende påvirkninger. Det er også nødvendig å avbryte at "Litol" ikke er redd for temperaturendringer. Ikke bekymre deg for at når du kjører på vann eller snø, vil kulen som er smurt med "Litol" miste beskyttelsen.

Ciatim-201

Hvis "Litol-24" er et veldig populært produkt, så brukes "Ciatim" til kulelager mye sjeldnere. Hvis vi sammenligner det med den forrige, er driftstemperaturterskelen mye lavere her. Dette fettet vil ikke fryse selv ved temperaturer på -60 grader. Derfor er dette produktet mye brukt i FarNord.

fett for kuleledd og styrespisser
fett for kuleledd og styrespisser

Selv om dette fettet har lavere egenskaper sammenlignet med Litol, er dets stabilitet ved lave temperaturer pluss. Også "Ciatim-201" har en lavere pris.

Alternative alternativer

I tillegg til litiumbaserte smøremidler, som er klassiske, brukes også andre kalsiumbaserte typer. Den største ulempen med disse smøremidlene er at de er redde for lave temperaturer. Samtidig er levetiden deres mye lengre. Eksperter sier at kalsiumfett har et høyere beskyttelsesnivå av metalldeler mot korrosjon. Men i praksis antas det at det beste fettet for et kuleledd definitivt er et litiumprodukt.

Hva skal jeg velge?

Butikkene tilbyr nå mye smøremidler for å smøre kuler og styrespisser, men du bør ikke kjøpe dyre merkevarer. Når det gjelder tekniske egenskaper, er de ikke mye forskjellig fra rimeligere analoger. Derfor kan du velge den mest vanlige "Litol-24", og dette vil være den riktige avgjørelsen. Men du må se på komposisjonen.

hva slags fett i kuleledd
hva slags fett i kuleledd

Kalsiummaterialer vil alltid være dyrere. Derfor, hvis du velger dem, må du betale litt mer. Når du velger et smøremiddel, er det tilrådelig å være oppmerksom på forholdene der bilen brukes. Hvis bilen kjøres i ekstreme temperaturer, er det bedre å velge et produkt som kan fungere under slike forhold. denvil bidra til å redusere slitasje på deler under vinterdrift. Ellers er det ingen spesielle funksjoner når du velger. Det er ikke stor forskjell på hva slags smøremiddel i kulelagrene skal være. Hovedsaken er at den skal være der, sier bilistene.

Nylon i stedet for fett

De første kuleleddene var et hengsel med en halvsirkelformet lagerdel. Da ble dette designet forlatt, og fingertuppen ble laget i form av en ball. Dette er en hel metallmontering. Komprimering ble utført ved hjelp av en spesiell fjærstøtte. For å holde delen i bevegelse ble den smurt.

fett for kuleledd
fett for kuleledd

Utstyrets fremdrift gjør at kroppen og fingeren kan produseres med høy presisjon, og i stedet for en plastforing brukes en spesiell nylon. Det gjorde at hengslet kunne opprettholde sine egenskaper og egenskaper uten behov for smøring.

Smørefettet som propellen fylles med på fabrikken har en spesiell sammensetning og er annerledes enn det som selges i butikk. Ingeniører hevder at det ikke er noen spesiell fordel med slik smøring, og de prøvde å si dette tilbake i sovjettiden. Men i vårt land stoler de ikke for mye på plast. Derfor vil nybegynnere bileiere være interessert i hvilket smøremiddel som er best for kulelager i lang tid fremover.

Anbefalt: