Bilchassis - hva er det?

Innholdsfortegnelse:

Bilchassis - hva er det?
Bilchassis - hva er det?
Anonim

Ethvert kjøretøy, uavhengig av type og formål, består av tre hoveddeler: motor, karosseri og chassis. Bilens chassis er et system som består av sammensatte deler av understellet, girkassen og kontrollmekanismen. Det er en av de viktigste delene av kjøretøyet, siden det gir mulighet for oppfatning og overføring av alle kreftene som virker på det under kjøring.

Chassisfunksjoner

Understellets fjæringselementer reduserer belastninger og kompenserer for vibrasjoner ved kjøring på humpete veier og terreng. Underrammen lar deg installere et karosseri, motor og andre enheter på chassiset. For- og bakakselen overfører rotasjonsbevegelse gjennom hjulene og sikrer dermed bevegelsen til bilen.

bilchassis
bilchassis

De første bilene som ble produsert i forrige århundre var noe annerledes enn de som i dag kjører på veiene. Alle biler – både personbiler og lastebiler – hadde tidligere en ramme som alle enheter og komponenter (karosseri, girkasse, motor osv.) ble installert på. Over tid forble rammechassiset til bilen bare med lastebiler og busser. I personbiler begynte funksjonene til rammen å utførebody.

Chassisklassifisering

Dermed kan to forskjellige kjøretøychassisoppsett skilles fra hverandre.

Rammechassis, som vanligvis består av flere sterke bjelker som alle kjøretøykomponenter er montert på. Denne designen gjør at kjøretøyene kan bære store laster og enkelt takle ulike dynamiske laster.

Chassisdiagrammer
Chassisdiagrammer

Lagerkropp. I jakten på lettere personbilvekter ble alle rammefunksjoner omdefinert til karosseri. Denne rammen lar deg ikke flytte store laster, men gir samtidig mer komfort og hastighet.

Betydning av chassisdiagram
Betydning av chassisdiagram

Avhengig av formålet med bilen, kan følgende typer design brukes:

  • spar;
  • spinal;
  • perifer;
  • fork-spinal;
  • gitter.

Lastbilchassis

Spar-rammer regnes som de vanligste. De er to langsgående bjelker forbundet med tverrbjelker. Formen på slike bjelker kan være helt forskjellig: rørformet, X- eller K-formet. I den mest belastede delen har rammen et forstørret kanalparti. Det parallelle skjemaet med bjelker (bjelker er plassert i lik avstand langs hele chassisets lengde) brukes på lastebiler. I terrengbiler kan det brukes sidevanger, som harnoe divergens av aksene i både horisontal- og vertikalplanet.

Hva er et chassis
Hva er et chassis

Rammen er en enkelt bærende langsgående bjelke som tverrstengene er festet på. Ofte har denne bjelken et sirkulært tverrsnitt, slik at den kan romme transmisjonselementer. En slik ramme gir større torsjonsmotstand enn bjelker. Bruken av et chassis av ryggradstypen innebærer også bruk av en uavhengig fjæring av alle hjul.

Gaffel-ryggrammen har en forgrening av den langsgående bjelken bak eller foran. Det vil si at den kombinerer bjelker og en ryggstråle.

Andre typer chassisrammer brukes ikke til lastebiler.

Andre betydninger av begrepet

I tillegg til definisjonen ovenfor, kan ordet "chassis" brukes for å beskrive selvgående kjøretøy designet for å installere ulike maskiner og mekanismer. Dette begrepet brukes også for den delen av flyet som brukes til å bevege seg langs flyplassen, ta av og lande. Som i tilfellet med chassiset til en bil, myker denne delen støtene og belastningene under bakkebevegelsen til fly. Landingsutstyr for fly, i motsetning til biler, kan designes med hjul, ski eller flottører.

Ofte forveksles betydningen av ordet chassis med begrepet bilkjøring. Feiltolkningen av begrepene skyldes at de refererer til nesten samme del av kjøretøyet. Bileiere sier fritt at bilen deres har et 4x2-chassis. Men samtidig burde detforstå at 4x2 bare er et layoutdiagram der du kan finne ut antall drivende hjul, men ikke mer. Det samme som et chassis er allerede sagt ovenfor. Selv om hjul og drivverk er en del av chassissystemet, er det upassende å bruke begrepet kun for en så snever beskrivelse.

Typer anheng

Bilchassiset kan ha forskjellige typer fjæring:

a) avhengig:

  • på langsgående fjærer;
  • med doble styrespaker;
  • med to etterfølgende armer;
  • med trekkstang;

b) uavhengig.

Fjæringene er utstyrt med spaker, pakninger, støtdempere og fjærer. Hovedformålet med denne kjøretøyenheten er å absorbere vibrasjoner og vibrasjoner under kjøring. Fjæringene foran og bak er forskjellige fordi utformingen av de styrbare hjulene krever mer komplekse komponenter.

Anbefalt: