Turbolader KamAZ: beskrivelse, spesifikasjoner, bilder og anmeldelser

Innholdsfortegnelse:

Turbolader KamAZ: beskrivelse, spesifikasjoner, bilder og anmeldelser
Turbolader KamAZ: beskrivelse, spesifikasjoner, bilder og anmeldelser
Anonim

Løsningen av visse problemer med godstransport bestemmes av den utviklede kapasiteten. KamAZ-turboladeren lar deg øke arbeidskapasiteten til bilen, forbli en av de mest effektive måtene, til tross for innsatsen fra forskere og designere for å fremme potensielt nye ideer. Vurder egenskapene og funksjonene til denne enheten.

Foto turbolader KAMAZ
Foto turbolader KAMAZ

Destination

Standarddriften til en dieselmotor innebærer at det dannes en drivstoff-luftblanding i forbrenningskammeret fra luftvolumet som "for egen kraft" kommer inn når stempelet senkes. I dette tilfellet brenner ikke drivstoffet helt ut, mens potensiell energi går tapt, og kraftenheten utvikler ikke kraften den er i stand til. KamAZ-turboladeren lar deg øke mengden luft som kommer inn i forbrenningskammeret med makt. Dette er den enkleste, men også den mest effektive løsningen på problemet.

Den aktuelle enheten er under trykk. Som et resultat brenner drivstoff-luftsammensetningen bedre, som et resultat av oksygenmetning. Hvis vi vurderer mer detaljert hvordan prosessen er "bedre",det må forstås at en enhetsmengde drivstoff avgir mer energi, noe som øker kraften til motoren. Som praksis viser, gir KamAZ-5490 turbolader en kraftøkning på opptil 40%. Det er bemerkelsesverdig at økningen i effekt ikke krever strukturelle endringer i motoren.

Funksjoner

Mer aktiv og tettere forbrenning av drivstoff reduserer utslippet av giftige avgasser betydelig. Mengden røyk reduseres også på grunn av reduksjonen av faste restprodukter (sot). Enkelt sagt er den generelle miljøsikkerheten til motoren økt.

Å installere en turbolader på KamAZ øker drivstofforbruket. Men generelt er drivstoffkostnadene for å få en kraftenhet i en slik motor lavere enn i en konvensjonell motpart. Det vil si at den superladede "motoren" er "fryser", men også kraftigere. Som et resultat er bruken av en kraftenhet med en turbin for å oppnå en bestemt effekt mer lønnsomt enn å oppnå samme indikator på en konvensjonell dieselmotor. Nedenfor er et diagram over trykksetting av en gassturbin.

Skjema for trykksetting av gassturbiner
Skjema for trykksetting av gassturbiner

1 – varmeveksler; 2 - radiator til kjølesystemet; 3 - vifte; 4 - motor; 5 og 6 er turboladere.

Device

KAMAZ turboladere har en enkel design. Faktisk samhandler to elementer i denne enheten (en sentrifugalkompressor og en gassturbin). Den første komponentdelen består av disse delene

  • skjelett i form av en snegle;
  • hjul med blader av en bestemt konfigurasjon;
  • hull som luft kommer inn gjennom, strømmergjennom en diffusor inn i motorens inntaksmanifold.

En gassturbin har en lignende struktur, bare i stedet for luft, tilføres avgasser inn i den, som slippes ut i eksossystemet.

Hjulene til begge elementene er forbundet med en sentral kropp, og dreiemomentet overføres gjennom en rulle. Derfor produseres energien for driften av enheten fra avgassene.

Turbolader TKR
Turbolader TKR

1 - peiling; 2 - skjermdel; 3 - kropp; 4 - diffuser; 5 - tetningsring; 6 - mutter; 7 - oljereflektor; 8 - kompressorhjul; 9 - skjerm for oljeutslipp; 10 - demper; 11 - skjelett av lagre; 12 - festemidler; 13 - adapter; 14 - pakning; 15 – turbinskjerm; 16 - hjul; 17 - kropp; 18 - segl.

Arbeidsprinsipp

I KAMAZ-turboladeren (Euro-1/2/3/4) mates eksosgassene inn i turbinen, samvirker med bladene på hjulet, overfører sitt eget kinetiske potensial til den, snurrer den opp til 75 tusen omdreininger per minutt. Turbinelementet forvandler dreiemomentet til en kompressoranalog, som tar inn atmosfærisk luft, aktivt kaster den mot veggene og akselererer den til høy hastighet. Videre kommer massen inn i den avsmalnende diffusordelen, hvor den komprimeres, og tilføres under trykk til inntaksmanifolden, deretter til forbrenningskamrene.

Fordi turbinen fungerer stabilt under høyt trykk og mekanisk påkjenning, er kroppen laget av spesialforsterkede legeringer. God lagersmøring er nødvendig for å sikre høye hjulhastigheter. Denne tilstanden sikres ved hjelp av oljeslanger som er koblet til motorens smøresystem.

Det er verdt å presisere at KamAZ-lastebiler er utstyrt med to-rads V-formede motorer. For dem er det hensiktsmessig å bruke et par turbinkompressorer (ett element for hver rad). Det er mer økonomisk å bruke to små modeller enn én stor enhet. Turbinene til de vurderte enhetene har relativt små dimensjoner:

  • impellerdiametere - ikke mer enn 61 mm;
  • liknende turbin- og kompressordimensjoner - 220mm;
  • massen til ett element i sammenstillingen er ca. 7 kg.

Bruken av slike kompakte enheter gjør det mulig å øke motorparameteren dramatisk.

Driftsplan for KamAZ turbolader
Driftsplan for KamAZ turbolader

Typer og klasser

Det er fire kategorier motorer som overholder miljøstandarder på det moderne markedet. Avhengig av disse parametrene velges kompressorens type og merke. Denne informasjonen vises i tabellen nedenfor.

Engine Euroklasse Kompressortype
KAMAZ 740.10 og 7403 0 TKR7N-1
KAMAZ 740.11 og 740.13 1 TKR7, K27, CZ, Schwitzer
KAMAZ lastebiler 740.31-240/740.51-320/740.30-260/740.50-360 2 Alle merkene ovenfor oppgradert til Euro 2
KAMAZ lastebiler 740.37-400/740.63-400/740.60-360/740.62-280/740.61-320 3 modeller K27-TI og sveitsiske Schwitzer S2B

KAMAZ turbolader (Euro 4) er montert på noen lastebilmodifikasjoner. Den samhandler så langt bare med Cummins-motoren, skiller seg i design og parametere fra innenlandske motparter.

Turbinkompressorer
Turbinkompressorer

Producers

De aktuelle enhetene produseres av et begrenset antall produsenter. Blant dem:

  1. Aktieselskapet KamAZ produserer standardversjoner for sine motorer, rimelig. I endringsområdet "Euro 0-2".
  2. Association "Turbotechnika" (lokalisert i Moskva-regionen, Protvino). Selskapet spesialiserer seg på produksjon av TKR KAMAZ turboladere av ulike modeller.
  3. Bedrift "Turboengineering". Tilbyr versjoner av K27-TI, standarder fra "Euro 1" til "Euro 3".
  4. The BZA Society, som ligger i Hviterussland, tilbyr analoger til enheter av typen TKR7.
  5. Tsjekkisk fabrikk i Strakonice. Her lages det høykvalitetskopier av K-27, og prisen er litt høyere enn innenlandske produkter.
  6. Det tyske selskapet Borg Warner Turbo systems selger turbinkompressorer av høy kvalitet under Schwitzer-merket.

For KamAZ er alle enheter presentert i høyre eller venstre versjon. Dette er viktig å tenke på når du kjøper produktet, siden montering på motsatt rad ikke er mulig.

Mulige funksjonsfeil

Fordienheten er under betydelig stress, er det ikke overraskende at den før eller siden går i stykker. Vanlige feil inkluderer:

  1. Utilstrekkelig oljetilførsel. Løpende tørre lagre fører til akselforskyvning, som er full av hjuldeformasjoner og fullstendig svikt i hele enheten.
  2. Inntrengning av fremmedlegemer i strukturen. I dette tilfellet vil et lite stykke eller spon fra ventilen eller stempelet være nok til at rotoren setter seg fast. Oftest oppstår en slik funksjonsfeil på grunn av brudd på driftsreglene. Selv å treffe et stykke tøy eller gummi fører til at bladene på elementet bøyes.
  3. Deformasjon og slitasje på KamAZ-turboladerpakningen. I dette tilfellet må det defekte elementet skiftes ut.

Ofte er årsaken til feilen mangel på olje. Dette kan skje selv etter at motoren har stoppet.

Turbolader deler KAMAZ
Turbolader deler KAMAZ

Reparasjonsanbefalinger

Det er andre grunner til at turbinkompressorer svikter. I de fleste tilfeller løses problemet radik alt - ved å kjøpe en ny modell. Selv om reparasjonen vil være billigere, vil den ombygde enheten ikke vare lenge, noe som vil kreve ekstra kostnader.

Reparasjon av enheten er komplisert av det faktum at delen blir utsatt for betydelige belastninger. Derfor kreves gullsmedens presisjon i bearbeiding og installasjon av reservedeler. Dette krever spesialutstyr og verktøy. Eksperter anbefaler å kjøpe en ny enhet, siden prisen er rimelig. Reparasjon av kun dyre analoger er delvis berettiget.

Installasjon

Følgende er anbefalinger for installasjon av en KAMAZ-turbolader (Euro 2):

  1. Bytt olje, luftfilter og oljefilter først.
  2. Det er nødvendig å sørge for at alle plugger er fjernet fra enheten.
  3. Rengjør alle innkommende og utgående rør grundig.
  4. Installer en ny pakning.
  5. Følg tiltrekkingsmomentet anbef alt av produsentens dokumentasjon.
  6. Etter at motoren er startet, sjekk mekanismen for lekkasjer, før lasting, la motoren gå på tomgang i noen minutter.
Turbinkompressorer KAMAZ
Turbinkompressorer KAMAZ

Brukeranmeldelser

I sine svar peker eierne på enkelheten ved design og utskifting av KamAZ-turbinkompressoren. Den angitte enheten er tilgjengelig i ulike typer, noe som gjør det mulig å velge nødvendig modell, avhengig av motortype. Ulempene inkluderer dårlig vedlikehold av innenlandske modifikasjoner, men det lave prisnivået reduserer denne ulempen.

Anbefalt: