Vaske en bilmotor: måter og midler
Vaske en bilmotor: måter og midler
Anonim

Vasker du bilen din? Svaret er mest sannsynlig ja. Men vasker du motor? Hvis ikke, er det som å ta en dusj, men aldri pusse tennene. Det er ikke verdt å gjøre det. Motoren må også vaskes. Du kan se at bortsett fra deg og en og annen mekaniker, er det ingen som ser motorrommet ditt, og hvem bryr seg, ikke sant?

Rensing av motoren forhindrer imidlertid motorskader og holder bilens annenhåndsverdi høy. Oljelekkasjer på motoren og inntrengning av sandkorn på den bidrar til for tidlig slitasje på veivakselskiven og lagrene, og kan også føre til mer alvorlig skade. Rengjøring av motoren gjør at den holder seg kjøligere og går mer effektivt.

Rengjør motoren
Rengjør motoren

Er det enkelt å rengjøre motoren?

Hvis du vil gjøre det bra - gjør det selv. Vi bruker ofte dette uttrykket. Derfor er det så mye informasjon om hvordan du kan rengjøre motoren selv. Men til tross for dette er det ikke så enkelt å rengjøre motoren som det kan virke ved første øyekast. I motorrommet på alle biler, spesielt moderne, er det mangediverse elektronikk, ledninger og kontakter, som lett kan bli skadet dersom det gjøres uforsiktig. Derfor har vask av en bilmotor sine egne egenskaper og krever bruk av spesialverktøy og -metoder.

Vasking med vann
Vasking med vann

Våtvask: kanskje ikke verdt det?

Den rimeligste og mest brukte for denne typen vask er bruken av spesielle bilvaskehaller, hvorav den mest kjente er Karcher bilvaskerier. Nå er det mye strid om våtvask, noen sier at det er veldig effektivt, og noen foretrekker å ikke bruke det fordi det skader bilen.

Faktisk, etter en våt vask starter bilen ofte rett og slett ikke, og elektriske kontakter, ledninger og elektriske deler kan bli skadet på grunn av store mengder vann. Tetninger og andre elementer i motorrommet kan bli ubrukelige. Den mest forferdelige konsekvensen av en slik vask kan være svikt i motorkontrollenheten eller at motoren får en vannhammer.

Motorvask
Motorvask

Andre vaskemetoder

Fordi en stor mengde vann som kommer inn i motorrommet kan skade ledningene eller skade andre deler av bilen, føre til korrosjon av motorrommet, er det verdt å vurdere andre metoder. I noen tid etter en slik vask kan det hende at bilen rett og slett ikke starter. I denne forbindelse ble nye metoder for rengjøring av motoren utviklet og så ut til å unngå bilhavari. Til en av dissemetoder inkluderer renseri av forbrenningsmotorer med vaskemidler.

Motorrens
Motorrens

Midler for vask av bilmotoren

Det anbefales å ikke bruke diverse pulver for å fjerne skitt fra motoren, da dette vil ta deg for lang tid og kvaliteten på arbeidet vil la mye tilbake å ønske. For å forenkle arbeidet og ikke skade bilen, kommer det stadig flere nye motorrensere i forskjellige pakker på markedet. De vanligste er:

  • plastbeholdere;
  • aerosolbokser;
  • flasker.

Disse beholderne kan inneholde væsker, geler eller spray. I hjertet av hver rengjøringsmiddel er et løsemiddel, som lar deg effektivt, og viktigst av alt, raskt kvitte seg med forurensninger. Imidlertid bør spesiell oppmerksomhet rettes mot sammensetningen. En rekke rengjøringsmidler inneholder alkali, og derfor bør du ikke la dem stå på aluminiumsdeler på motoren over lengre tid. Et slikt stoff kan lett korrodere metall.

Spray selges ofte i spesialflasker og brukes til såk alt tørrvask av en bilmotor.

Rensing med mikrofiber
Rensing med mikrofiber

Fordeler med tørr motorrengjøring

Denne typen vask har en lang rekke fordeler:

  1. Evnen til å unngå ulike kortslutninger knyttet til vannstrømmen inn i motorrommet.
  2. Ingen motorproblemer etter vask.
  3. Olje, sandkorn og annet smuss fra motoren kommer praktisk t alt ikke på andre delerkjøretøy.
  4. Avfetting og effektiv fjerning av olje og andre flekker.
  5. Enkelt å bruke.
  6. Å vaske en bilmotor tar ikke lang tid.
  7. Motorvask
    Motorvask

Hva trenger du til renseri?

Rensing er ikke en stor sak. Alt du trenger er:

  • Påfør motorrens på overflaten som skal rengjøres.
  • Vent så lenge som angitt i instruksjonene (vanligvis 5-10 minutter). I løpet av denne tiden vil produktet absorberes og løse opp skitten.
  • Bruk en fille eller en spesiell svamp for å rengjøre overflaten fra forurensning.

Hvis du gjør din egen motorvask på denne måten, er det viktig å huske at motoren må være varm. En kald motor vil ikke tillate effektiv rengjøring, og en motor med høy temperatur kan forårsake brannskader eller antenne vaskemiddelet. Selvfølgelig, som med andre kjemikalier, er det best å bruke hansker og være forsiktig.

Motorrom
Motorrom

Dampvask

Vanligvis er det vanlig å bruke kjemiske rengjøringsmidler til motorrengjøring, men fremgangen står ikke stille, og nye måter dukker opp. For eksempel, nylig, har rengjøring av motorrommet med vanndamp ved hjelp av en dampgenerator blitt utbredt. For å vaske bilmotoren på denne måten, må du gå til en bilvask. Spesialenheter bringer den kjemiske sammensetningen med vann tilen viss høy temperatur, hvoretter det ved samme høye temperatur og under et trykk på ca. 8 bar kommer damp inn i pistolen.

Damprensing
Damprensing

Dampvask av motor bør kun utføres på en bilvask av spesi altrente personer. En person som ikke kan alle forviklingene ved å jobbe med slikt utstyr kan bli skadet eller skade komponentene i bilen.

Fordeler med damprengjøring

Siden damprengjøring av bilen ikke sørger for kontakt av bildeler med vann, er det ingen fare for korrosjon av motorromselementer og andre havarier, og det er heller ingen risiko for ikke å starte bilen. I tillegg har denne typen vask en rekke andre fordeler. De viktigste av dem inkluderer:

  • ingen vannskade på elektrisk utstyr, eliminerer muligheten for kortslutning;
  • ingen gjørmeflekker på andre bildeler;
  • fjerning av selv det mest gjenstridige smuss og tetninger (olje, sammenblandet smuss og annet);
  • Renserforbruket er minim alt da det blandes med vann og leveres som høytrykksdamp;
  • rengjøringsarbeid tar kort tid.

I tillegg utfører de fleste bilvaskehaller som gjør denne typen rengjøring motorvask med garanti. På denne måten, hvis det er noen problemer med motoren etter en dampvask (sannsynligheten for dette er ekstremt liten), vil bilvasken der rengjøringen ble utført dekke deler av kostnadene for å reparere kjøretøyet ditt.midler.

dampvask
dampvask

Ulemper med damprengjøring

Fordi denne typen rengjøring er veldig effektiv, rask, sikker og kommer med en garanti, er dampmaskinrengjøring betydelig forskjellig i kostnad fra våt- eller tørrrengjøring med kjemiske vaskemidler. En så høy pris kan imidlertid rettferdiggjøres, gitt muligheten til å unngå et stort antall problemer som ikke er utelukket med våt eller andre typer rengjøring.

betaling for tjenester
betaling for tjenester

Vaskefrekvensanbefalinger

Det er mange ulike meninger om hvor ofte en forbrenningsmotor bør rengjøres. Det beste alternativet ville imidlertid være å lytte til anbefalingene fra produsentene. Ulike bilprodusenter er enige om at en motorvask kun skal gjøres når det er absolutt nødvendig, og ikke bare for å forbedre utseendet til motorrommet.

Kalender med uthevet dato
Kalender med uthevet dato

Derfor anbefales det å rengjøre motoren kun i en rekke tilfeller:

  • hvis du skal utføre diagnostikk for å identifisere lekkasjer, sammenbrudd og andre skader;
  • når motoren er svært kraftig forurenset med olje ved lekkasje av rør eller tetninger;
  • før du utfører større reparasjoner som involverer demontering av enheten eller dens demontering;
  • hvis du skal føre bilen din på markedsplasser for salg - vanligvis en avplasseringskravet er et fotografi av et rent motorrom.

Basert på dette bør du ikke vaske motoren umiddelbart ved den minste forurensning, siden behovet for dette ikke er foreskrevet av produsentene.

Profesjonell bilvask
Profesjonell bilvask

Vask motoren selv eller bruk tjenestene til spesialister

Hvis du fortsatt trenger å vaske motoren, men det er ingen kunnskap og erfaring, så er det selvfølgelig bedre å henvende seg til spesialister. De er godt klar over vaskeprosessen, de kjenner alle nødvendige vaskemidler og hvilken sammensetning som er best å bruke i et bestemt tilfelle. I tillegg vil det å kontakte spesialister spare deg for tid på å søke etter nødvendig informasjon og rengjøre bilen selv, og de fleste bilvaskehaller med respekt for seg selv gir deg også en garanti for utført arbeid.

Better DIY

Men hvis du foretrekker å gjøre alt selv, så velg en metode og sett i gang. Det er viktig å huske at under våtrengjøring er det bedre å bruke et lite vanntrykk eller ikke å bruke denne rengjøringsmetoden i det hele tatt, siden det sannsynligvis vil bryte gjennom varmeisolasjonen til hetten og skade ulike skjøre elementer. Og dette kan påvirke driften av bilen din betydelig.

Bruk heller ikke produkter som ikke er beregnet for vask av motoren. I beste fall vil de være ineffektive, og i verste fall kan de forårsake stor skade på kjøretøyet. Det er bedre å fjerne brennbare forbindelser og ikke ty til dem i alle fall. For å være sikker på å beskytte dinbil, er det bedre å dekke de forskjellige sensorene og kontaktene med plastfolie på forhånd for å hindre at væsker kommer dit.

Når du vasker motoren, er det bedre å bruke varmt vann (ca. 50 ° C), som gjør at du mer effektivt og raskt kan fjerne skitt. Etter vask må du vente til alle deler er helt tørre og først da kan du starte motoren.

Anbefalt: