Opplegg, egenskaper og dekoding av manuell girkasse
Opplegg, egenskaper og dekoding av manuell girkasse
Anonim

Hvis du har rettigheter, så har du med stor sannsynlighet kommet over konseptet manuell girkasse og vet hvordan det står for. Hvis du bare planlegger å få det ettertraktede sertifikatet, så er denne artikkelen for deg. Fra den vil du lære dekodingen av den manuelle girkassen, prinsippet om drift av "mekanikken". Sjekk ut noen triks for å gjøre livet enklere for en nybegynner.

Manuell giravkoding

Så hvordan står forkortelsen MKPP for? Dette er en manuell girkasse. Du møtte henne sikkert mens du reiste i privat eller offentlig transport. I motsetning til automatgir, skiftes girene i en bil med slik kontroll manuelt. En mekanisk boks er veldig enkel i prinsippet, deler til den er mye billigere enn "automatiserte" motstykker. Derfor er kostnadene for biler med manuell girkasse mye lavere. Stort sett på veiene kan du finne kjøretøy med denne typen bokser. En mekanisk girkasse har sine egne egenskaper: under kjøring må sjåføren forholde seg til pedalenmanuell girkobling og gir ofte. På den ene siden, for nybegynnere, kan dette virke som en ganske vanskelig oppgave. Men manuell kontroll har også en rekke utvilsomme fordeler - dette er et uavhengig valg av kjøremodus. Den automatiske girkassen vil neppe tillate deg å trykke gasspedalen skarpt til gulvet og kjøre forbi lastebilen foran. Og hvis du likevel lykkes med en slik manøver, går den ikke sporløst forbi for bilen. Med manuell giring har du rett til å velge giret du trenger, det viktigste er å ikke gjøre en feil og ta den riktige avgjørelsen.

manuell girkasse forkortelsesdekoding
manuell girkasse forkortelsesdekoding

Historie om fremveksten av manuell girkasse

For en mer fullstendig forståelse av dekodingen av den manuelle girkassen og prinsippene for dens drift, er det verdt å referere til historien om fremveksten av denne mekanismen. Til å begynne med hadde de første bilene ingen gir, som i moderne girkasser. Momentoverføring ble overført ved hjelp av en kjede. Utseendet til en mekanisk boks, kan vi være takknemlige for Benz-ektefellene. Berta, kona til Karl Benz, klaget etter sin tur i en ny bil til mannen sin over for lite motorkraft. Eieren av bilmerket bestemte seg for å rette opp situasjonen, og allerede i 1893 ble en bil lagt ut for salg, hvor dreiemomentet ble overført ved hjelp av en to-trinns girkasse.

egenskaper for manuell girkasse
egenskaper for manuell girkasse

Allerede snart ble den manuelle girkassen til en girkasse med tre gir, og antallet begynte å vokse ganske raskt. I 1960 var fem-trinns girkasser i omløp. Nå i biler kan du finne fem- og sekstrinns girkasser. Du kan også møte syvtrinn manuell girkasse, men kun på sportsbiler. Ellers ser utviklingen av «mekanikk» ut til å ha nådd sitt klimaks. Nå går all kraften i designtanken inn i utviklingen av automatiske girkasser, som forbedres hvert år.

Hvordan fungerer girkassen?

Den manuelle girkassen er interne deler: aksler og gir, og eksterne kontrollspaker: girkasse og clutch. En mekanisk girkasse kommer med enten to aksler eller tre. Selve akselen er den delen som er ansvarlig for å overføre dreiemoment til hjulene. I enhver girkasse er akslene til akslene parallelle, og girene er basert på dem. Tre-akslet manuelle girkasser er hovedsakelig utstyrt med biler av klassisk type: for eksempel forskjellige VAZ-modeller. Slike bokser består av:

  • Primær (driv)aksel - koblet til clutchen;
  • Sekundær (mellomliggende) - rotasjon overføres til den fra den første akselen;
  • Tredje (slave).

Men de fleste moderne biler er utstyrt med manuell girkasse med to aksler. I dem overføres dreiemomentet fra inngangsakselen til sekundæren ved hjelp av gir. Den første akselen er koblet til motoren, og den andre overfører dreiemoment til hjulene. To-akslede girkasser har mindre dimensjoner og vekt. Denne typen enheter har høyere effektivitet og lar deg utvikle mer kraft med samme energiforbruk.

oljenivå i manuell girkasse
oljenivå i manuell girkasse

Arbeidsprinsipp

Prinsippet for drift av en manuell girkasse er å koble den første og andre akselen medved hjelp av tannhjul. Disse delene med forskjellige diametre lar deg justere antall omdreininger på hjulene. Enkelt sagt endrer girkassen antall omdreininger, som et resultat av at den øker eller reduserer hastigheten på drivhjulene.

Hvis imidlertid for å forklare på et mer komplekst språk, så under girskift, blir clutchene drevet av drivverket, som er plassert mellom girene på utgående aksel. De nærmer seg deretter det nødvendige utstyret, for deretter å koble sammen kronene og begynne leddrotasjon. Det er umulig å slå på flere gir samtidig, siden det er en spesiell mekanisme inne i girkassen som blokkerer samtidig tilkobling av flere clutcher.

manuell girveksling
manuell girveksling

Skifte gir manuelt gir

For effektivt å kjøre bil er det ikke nok å kunne dekodingen av den manuelle girkassen, du må forstå hvordan girene endres. Tross alt vil levetiden til maskinen avhenge av hvor godt du studerer dette problemet. Girkassen er en av de hyppigst sviktende delene. Bytte av manuell girkasse utføres ved hjelp av en spak, som er plassert på høyre side av føreren i midten av hytta. Den er plassert enten på taket av boksen, eller koblet til den via en spesiell skjøteledning. Den andre typen spak er den mest foretrukne, siden den ikke overfører vibrasjoner fra motoren og er plassert i en posisjon som er praktisk for sjåføren.

For å kunne kjøre effektivt og lenge, må du forstå de grunnleggende prinsippene for girskifting:

  • Skift i gir først etter at clutchpedalen erhelt presset ut. Det er veldig viktig å trykke den helt inn, ellers vil clutchen slites veldig raskt og må skiftes ut.
  • Du må flytte spaken fra en posisjon til en annen jevnt, uten brå bevegelser. I prosessen vil du føle en liten motstand, for i dette øyeblikket under panseret på bilen din er det komplekse koblinger av forskjellige deler i girkassen. Hvis det er vanskelig å skifte fra gir til gir, eller du hører en malende lyd i prosessen, så trykk inn clutchen og skift til nøytral - mest sannsynlig har du enten ikke trykket nok på venstre pedal, eller så har bilen din et slags problem.
  • manuell girkobling
    manuell girkobling

Spesifikasjoner for manuell girkasse

Riktig giring gir en rekke ubestridelige fordeler: bilens kraft og effektivitet øker, drivstofforbruket reduseres og deler forblir intakte og trygge. Evnen til å velge riktig utstyr for en bestemt situasjon kan gjøre livet mye enklere. Hvis du for eksempel kjører i oppoverbakke, bør du ikke i noe tilfelle inkludere tredje og spesielt fjerde gir. Mest sannsynlig vil bilen stoppe et sted midt i veien. Men i første eller andre gir kan du enkelt overvinne skråningen.

giroljenivå

Mange sjåfører er interessert i oljenivået i den manuelle girkassen - det er tross alt det som er ansvarlig for smøring av deler og deres holdbarhet. Du må sjekke denne indikatoren hver 10.000 kilometer. Dette kan du gjøre enten på et bilverksted eller på egen hånd. Etter å ha kjørt inn på en overgang eller visningshull, er det nødvendiginspiser girkassehuset. For å sjekke væskenivået, ta en kort pinne eller stang og se om det er nok olje i påfyllingshullet. Hvis væsken har f alt under kanten, ta en påfyllingssprøyte og tilsett girolje til ønsket merke.

skjema for manuell girkasse
skjema for manuell girkasse

Fordeler og ulemper med "mekanikk"

Fordeler med manuell girkasse:

  • "Mekanikk" er en billig og slitesterk del som vil vare i en bil i flere tiår.
  • Enkel betjening - det er veldig vanskelig å knuse noe i en mekanisk boks. Egenskapene til den manuelle girkassen er slik at det er usannsynlig at du vil kunne forårsake katastrofal skade på delen.
  • Drivstofforbruket i en manuell girkasse er omtrent 15 % mindre enn i en "automatisk".
  • Manuell styring er mer effektiv: motoren tar opp farten raskere, noe som betyr at du kan kjøre forbi bilen foran mye raskere.
  • Mulighet for å starte bilen "med et dytt".
  • Liten vekt og størrelse.

Ulemper med en manuell girkasse:

  • Vanskelig å betjene for nybegynnere. Å bruke clutchpedalen og flere hastigheter krever litt tilvenning, og ikke alle kan gjøre det.
  • I bymodus er automatgir ofte mer økonomisk og praktisk: sjåføren trenger ikke å slå av og på hundre ganger i trafikkork eller i trafikklys.
  • Feil girvalg kan påvirke kjøretøyets levetid negativt.
  • manuell girkasse forkortelsesdekoding
    manuell girkasse forkortelsesdekoding

Resultater

Å tyde forkortelsen MKPP er langt fra det mestevanskelig med hva den fremtidige sjåføren må møte. Men en grundig forståelse av prinsippene for girkassen vil hjelpe en nybegynner å bli raskere komfortabel bak rattet. I tillegg kan dette spare deg for en rekke negative konsekvenser, som vanligvis er forårsaket av manglende evne til å håndtere manuell girkasse: clutchfeil og feil på andre bildeler.

Anbefalt: